Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Aktualności
Blog
Dyżury eksperta
Konkursy
Konsultacje
Newsy
Spotkania
Szkolenia
Warsztaty
Webinary
Wydarzenia
Popularne zapytania
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Aktualności
Blog
Dyżury eksperta
Konkursy
Konsultacje
Newsy
Spotkania
Szkolenia
Warsztaty
Webinary
Wydarzenia
Popularne zapytania
Menu
A
A
A
Strona Główna / Aktualności / Najlepsze Kołobrzeskie 2023 – Akademia Kulinarna Klimatex
.../ Najlepsze Kołobrzeskie 2023 –…
#Newsy
Najlepsze Kołobrzeskie 2023 – Akademia Kulinarna Klimatex
.../ Najlepsze Kołobrzeskie 2023 – Akademia Kulinarna Klimatex
Najlepsze Kołobrzeskie 2023 – Akademia Kulinarna Klimatex
Najlepsze Kołobrzeskie 2023 – Akademia Kulinarna Klimatex

Akademia Kulinarna Klimatex, prowadzona przez Macieja Jelenia, to miejsce, które podbiło serca kołobrzeżan i turystów swoją innowacyjnością oraz kreatywnym podejściem do gastronomii. Właśnie za tę działalność Centrum Wyposażenia Gastronomii Klimatex, pod kierownictwem Jacka Kujawy, zdobyło nagrodę Najlepsze Kołobrzeskie 2023 w kategorii Wydarzenia, Miejsca i Inicjatywy. Zespół, który łączy pasję do gotowania z doskonałą organizacją, rozbudowuje lokalny rynek gastronomiczny, organizując warsztaty i szkolenia, które integrują zarówno klientów, jak i profesjonalistów z branży. Jakie są kulisy ich sukcesu? Przeczytaj nasz wywiad, aby dowiedzieć się więcej!

Najlepsze Kołobrzeskie 2023 dla Akademii Kulinarnej. Możemy więc śmiało spytać, jak smakuje Najlepsze Kołobrzeskie?
Maciej Jeleń: – Smakuje najlepiej, jak tylko można sobie wyobrazić. Było to fajne zwieńczenie dopiero wtedy rocznej działalności Akademii. Nagroda pokazała, że takie miejsce na naszej miejskiej mapie gastronomicznej było potrzebne i że jest to dobra alternatywa dla chodzenia do restauracji.

Czym jest więc Akademia Kulinarna, za którą Klimatex otrzymał nagrodę?
Jacek Kujawa: – Jest to następstwo działalności Klimatex’u, który sprzedaje i montuje urządzenia gastronomiczne w restauracjach, hotelach, ośrodkach, na statkach w Polsce i za granicą. W pewnym momencie pojawiło się zapotrzebowanie na doszkalanie pracowników gastronomii, na nadzór nad całym procesem uruchamiania restauracji, włączając w to także ustalanie menu. Wspólnie z Maćkiem opracowaliśmy więc strategię, ustaliliśmy, że my w tych kuchniach zamontujemy urządzenia, wyposażymy je od sztućców po piece, a później jeżeli będzie taka potrzeba, będzie wkraczał Maciek, kompletował personel, ustalał menu, dobierał produkty do karty. To wszystko dzieje się w ścisłej współpracy z inwestorem. Klimatex postawił sobie za cel poprowadzenie inwestora przez cały proces otwierania restauracji. Od początku do końca.
Maciej Jeleń: – Akademia Kulinarna jest konceptem stricte kulinarnym. Ten wachlarz usług jest duży i rozbudowany. W ofercie są też warsztaty kulinarne, które prowadzimy na jeden z wybranych tematów – kuchnia polska, włoska czy na przykład ryby i owoce morza lub desery. Zapraszamy do 16 osób. Czas trwania jest to około 4-5 godzin. W tym czasie każda z tych osób gotuje do czterech, pięciu dań, ja na początku pokazuję, objaśniam, mówię o produkcie, pokazuję pierwsze danie. To jest nie tylko nauka gotowania, to jest też obcowanie z produktem i budowanie świadomości uczestników. Do Akademii zapraszamy też znanych gości – byli lub będą u nas Andrzej Polan, Robert Sowa, Piotrek Kucharski, z którym będziemy robili warsztaty z pieczenia chleba, czy Tomek Jakubiak.

Czy Akademia Kulinarna jednocześnie stwarza okazję do budowania relacji biznesowych?
Jacek Kujawa: – Tak, Klimatex istnieje ponad 25 lat i myślę, że większość naszych klientów to są osoby, z którymi nawiązujemy długotrwałe relacje biznesowe. Oczywiście są również klienci sezonowi, którzy działają przez dwa miesiące i następnie cały rok ich nie ma. Zależy nam jednak, aby nasza marka nie kojarzyła się tylko z krótką transakcją. Nasi klienci wysyłają na warsztaty swój personel, później sami przychodzą, przychodzą małżeństwa, czasami z dziećmi. W ten sposób budują się te relacje i myślę, że jest to bardzo fajny sposób na integrację.
Maciej Jeleń: – Dziś Klimatex stał się firmą typu hospitality, gościnną, czyli zależy nam nie tylko na samej sprzedaży urządzenia i zamknięciu za sobą drzwi. Chcemy zaopiekować się klientem, pokazać mu jak ten sprzęt, który u nas kupuje, używać, co zrobić, żeby koncept na restaurację, który sobie wymyślił, zadziałał.

– Nagroda Najlepsze Kołobrzeskie to potwierdzenie, że to się udaje.
Jacek Kujawa: – Jest to bardzo duże wyróżnienie, którego się nie spodziewałem. Wiedziałem oczywiście, że jesteśmy nominowani, ale nie liczyłem, że nagroda trafi do nas. Niestety jako szef firmy w czasie, gdy nagroda była przyznawana, utknąłem w Niemczech na lotnisku z powodu awarii samolotów, ale byłem cały czas w kontakcie z żoną i Maćkiem. Z ich relacji wiem, że emocje były duże. Statuetkę odbieraliśmy w doborowym towarzystwie uznanych kołobrzeskich firm, było to więc dla nas wszystkich szczególne wydarzenie.

Nagroda Najlepsze Kołobrzeskie to inicjatywa Kołobrzeskiego Centrum Rozwoju Przedsiębiorczości. To młoda miejska instytucja, która ma pomagać biznesowi.
Jacek Kujawa: – Taka instytucja była potrzebna. Dostajemy dużo informacji, zaproszeń na różne wykłady i szkolenia. To partnerstwo między miastem a przedsiębiorcami jest potrzebne, daje możliwość poznania się nawzajem, sprawdzenia, jakie mamy możliwości i potrzeby.
Maciej Jeleń: – Takim przykładem tej współpracy może być nasze uczestnictwo w przygotowaniu eventu kulinarnego przy okazji działań miasta związanych ze staraniami o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury 2029. Miasto zwróciło się z propozycją współpracy do nas i bardzo nas to cieszy.

Macie panowie swoich kandydatów do nagrody Najlepsze Kołobrzeskie 2024?
Jacek Kujawa: Tak, ale za wcześniej jeszcze, by o nich mówić.

W takim razie spytamy inaczej – co Waszym zdaniem zasługuje na wyróżnienie tym tytułem?
Maciej Jeleń: – Warci nagrodzenia są przedsiębiorcy, którzy pokazują swoje firmy na terenie regionu i całego kraju, nie tylko w Kołobrzegu. Okazuje się, że wiele jest w naszym mieście takich firm znanych poza jego granicami. Przyznałbym też nagrodę za otwartość na współpracę z miastem i z innymi przedsiębiorcami, ponieważ uważam, że nie ma czegoś takiego jak niezdrowa konkurencja. Konkurencja jest czymś, co mobilizuje do pracy.
Jacek Kujawa: – Dodałbym do tego jeszcze umiejętność planowania, opracowywania ciekawych strategii i cierpliwego wdrażania ich w życie. Prowadzenie firmy to jest proces rozpisany na lata, który wymaga od nas zaangażowania i wytrwałości.

Podobne wpisy KCRP
jantar
Najlepsze Kołobrzeskie – rozmowa z Laureatem Jantar Wody Mineralne Sp. z o.o.
#Newsy
Najlepsze Kołobrzeskie: Odpowiedzialna moda z serca Kołobrzegu- Ronka
#Newsy
nk2024
Najlepsze Kołobrzeskie – zapraszamy do wyjątkowego projektu
#Newsy